Sterre Teunissen
Tijdens het lesgeven focust Sterre op de natuur van het paard en waarom een paard doet wat hij doet.
Met haar geduld en rustige uitstraling weet ze mensen die een beetje angstig zijn op het paard, goed gerust te stellen. Zowel paard als mens moeten na een les gelukkig zijn. Daarom focust Sterre ook op het paard en kijkt ze of hij goed in zijn vel zit. Er is één basisvoorwaarde en dat is dat de ruiter eerlijk en respectvol met het paard om gaat.
Vroeger ging Sterre altijd al mee met haar grote zus naar paardrijles. Wanneer haar zus reed, zat Sterre tussen de paarden en pony’s om te knuffelen en kletsen. Op haar 8e mocht ze ook zelf op les. Met veel plezier heeft ze gereden tot haar 16e. toen kwamen er andere prioriteiten.
“Tijdens de corona periode liep ik vaak een rondje en kwam dan langs een aantal paarden. Steeds vaker liep ik dit rondje en toen besefte ik dat ik de paarden toch wel miste. Als dit mij zoveel geluk brengt, dan moet ik hier weer wat mee. Ik ben toen weer paard gaan rijden en zag vlak daarna een vacature bij de Hollandsche Manege. Ik ben hier gaan werken en dat doe ik nu al bijna drie jaar!”
Voor nu is het werk in de paarden nog een bijbaantje voor Sterre. Ze heeft twee bachelors gedaan – Communicatiewetenschap en Nederlandse taal en cultuur – en is nu bezig met een master Politieke Communicatie. Ook is ze nog bezig met het behalen van haar ORUN2 diploma van de instructeursopleiding. Nog 1 examen te gaan. Dat wordt dus straks kiezen welke kant de carrière op gaat.
Of het nou iets met paarden wordt of niet, Sterre wilt zich graag ook nog verder ontwikkelen op het gebied van grondwerk en natural horsemanship. “Dan kan ik dat ook toepassen tijdens mijn lessen en het lijkt me heel leuk om aan de slag te gaan met een eigen paard of verzorg paard, mocht die er in de toekomst komen. Het lijkt me namelijk fantastisch om samen te groeien in het rijden en het paardenvak.”
Er valt natuurlijk nog heel veel te leren, maar waar Sterre nu al heel goed in is, is in het enthousiasmeren van paarden. Door ze te laten weten wanneer ze het goed doen en door haar eigen enthousiasme en energie op het paard over te brengen. Dit maakt paardrijden voor beiden leuk.
“Waar ik nog wel eens tegenaan loop? Ik zou wel wat meer willen kunnen voelen wat er tijdens het rijden allemaal gebeurt. Ik had vroeger een instructeur die hier heel erg op focuste en alhoewel ik het heel belangrijk vind, lukte het me nooit goed om het te voelen. Daarnaast zou ik graag wat meer theorie vanuit natural horsemanship toe willen passen in het rijden, maar hier weet ik momenteel nog niet genoeg van.”
De beste tip
“De beste tip die ik ooit heb gekregen is; dat als het rijden soms niet goed gaat, dat niet per se aan jou ligt. Soms heb jij je dag niet, soms heeft je paard zijn dag niet. Heb hier respect voor, raak niet gefrustreerd en probeer het de volgende keer gewoon opnieuw. Je hebt te maken met een ander levend wezen, het maakt niet uit als jullie er een les niet allebei perfect in staan.”
Tijdens het lesgeven focust Sterre op de natuur van het paard en waarom een paard doet wat hij doet. Hoe een paard denkt, hoe paarden van nature met elkaar omgaan en daarom ook met mensen. Daarnaast neem ze graag veel tempowisselingen mee tijdens de lessen, omdat dit een goede manier is om het paard lekker los te krijgen, maar vooral ook om te zien hoe de samenwerking tussen het paard en de ruiter is en waar de pijnpunten liggen. Hier kun je dan gauw dingen oplossen, die anders pas later in de les aan bod gekomen waren.
“Ik vind het belangrijk dat het paard goed in zijn vel zit, dat er eerlijk met het paard omgegaan wordt en dat het paard idealiter beter wordt van de les. Dit laatste verschilt natuurlijk erg bij beginnerslessen en gevorderde lessen. Bij beginnerslessen is dit wat ingewikkelder, toch probeer ik er altijd voor te zorgen dat een paard losser en fijner in zijn lijf zit als hij de les uit gaat.”
Eén basisvoorwaarde
Wat betreft de ruiter heeft Sterre één basisvoorwaarde voor de les en dat is dat de ruiter eerlijk en respectvol met het paard omgaat. Natuurlijk mag een ruiter streng zijn als een paard eigenwijs doet, graag zelfs, maar dit moet altijd op een eerlijke en consequente manier zodat het paard ook snapt wat de bedoeling is. “Vooral met kinderen probeer ik erg te letten op consequent zijn omdat zij dit soms moeilijk vinden. Daarnaast let ik bij een ruiter tijdens de oefeningen graag op hun houding, dat deze natuurlijk, ontspannen en in balans is.”
Last van angst?
Tijdens een privéles kan Sterre goed ruiters begeleiden die wat angst hebben. Dit is in de afgelopen jaren al vaak voorgekomen en de lessen zijn met goed resultaat afgesloten. “Ik vind het niet erg om rustig aan te doen en om veel uit te leggen over de paarden, zodat angstige mensen het gedrag ook snappen en weten hoe ze met de paarden om moeten gaan. Daarnaast geef ik het liefst les aan mensen die graag willen leren en graag verder willen.”
“De meeste voldoening haal ik uit een les wanneer aan het eind van de les zowel de paarden en de ruiters gelukkig zijn. Dit klinkt heel simpel, maar hiervoor is vertrouwen en een band tussen paard en ruiter nodig. Daarom probeer ik te focussen op een fijne samenwerking tussen deze twee.”
Sterre geeft nu voornamelijk kinderen en jeugd les en hun enthousiasme en energie vindt ze erg leuk. Maar veel volwassenen hebben deze energie ook. Het is voor haar het belangrijkste dat iemand open staat voor feedback die je beter zal maken, ongeacht de leeftijd of het niveau.
Springen
Wel heeft Sterre een voorkeur voor springen ten opzichte van dressuur. Zowel om zelf te doen, als om les te geven. “Ik vind springen het allerleukst, omdat hier de samenwerking tussen paard en ruiter het best zichtbaar is. Je móet het echt samen doen, anders kom je er niet. Ook wordt bij springen heel goed duidelijk hoeveel invloed de energie, houding en mindset van de ruiter heeft op het paard. Er wordt je echt een spiegel voorgehouden als ruiter, nog meer dan bij dressuur.”
Sterre heeft (nog) geen eigen paard, nooit gehad ook. Haar grote favoriet van de manege was altijd Shakespeare. Toen Shakespeare weg ging van de manege, heeft ze hem een tijd als verzorgpaard gehad. Dat was ontzettend leuk, alleen na een tijdje verhuisde hij van stal en lukte het niet meer om daar heen te gaan. “Nu rijd ik het liefst op Zaka en zijn we grote vrienden geworden. Ik wilde nog een lijstje maken met de paarden die ik het leukst vind, maar dit werd veel te lang. Ik vind namelijk alle paarden en pony’s van de manege geweldig!”
De grootste voldoening heeft Annapaola dus wanneer de ruiter zelfverzekerder gaat rijden, waardoor het paard ontspannener gaat lopen. Ook vindt ze het leuk wanneer ruiters haar vragen stellen en ze zo haar kennis en passie kan delen.
Op haar eigen rijden is ze heel kritisch. Dat begint met haar eigen houding en balans. “Ik wil namelijk – voordat ik iets van het paard ga vragen – er zo zeker mogelijk van zijn dat ik hem nergens in de weg zit.” Haar grootste handicap is, dat ze soms zo geconcentreerd is dat ze vergeet adem te halen. Haar sterkste punt is dat ze erg rustig en stabiel is en dat ze altijd goed voor ogen houdt wat ze van een paard verwacht.
Momenteel is er geen eigen paard, maar rijdt Annapaola met heel veel plezier onze Polly en soms nog wat andere paarden. “Met Polly heb ik een goede klik. Een echte merrie – daar houd ik van -, een grote knuffel en erg werkwillig en intelligent. Maar eigenlijk vind ik alle paarden en pony’s stuk voor stuk bijzonder.” De wens voor weer een eigen paard is er wel, dus hopelijk komt er snel een op haar pad!
Zin om aan de slag te gaan?
Heb je een starterspakket, begin je net met paardrijden of wil je werken aan je angst tijdens het rijden? Boek dan een privéles bij Sterre of bekijk ons lesrooster voor de groepslessen die zij geeft.