De Hollandsche instructeurs
Op de Hollandsche Manege hebben we verschillende instructeurs. Zij geven zowel groepslessen als privélessen. In ons lesrooster zie je een overzicht van alle lessen en instructeurs. Wil je graag een privéles boeken bij één van onze instructeurs, neem dan contact op via info@dehollandschemanege.nl.
Lees hieronder meer over onze instructeurs!
Justus Valk (tevens vertrouwenscontactpersoon) | Aaltje Valk | Vincent Valk | Bibian Vis | Lianne Haverman | Sterre Teunissen | Annapaola Ginammi | Carin Verbakel | Kiki Tesselaar | Lente Mantje | Tessa Honig
Bibian Vis
Bibian Vis
Bibian traint met haar paard Imparable voor wedstrijden, maar zonder haast!
“Mijn beste tip die ik ooit heb gekregen is dat ik met rijden nooit ergens haast achter moet zetten. Gelukkig kan ik zelf ook goed rustig blijven als iets niet gaat zoals het moet. We komen steeds een stapje verder.”
Bibian is gestart met rijden op haar 6e bij Stal de Naaldenhof (Bentveld) en is nooit meer gestopt. Ze wist altijd al dat ze later met paarden wilde werken en dat is nu werkelijkheid geworden. Ze heeft de MBO opleiding Bedrijfsleider Paardensport-houderij afgerond en geeft nu les sinds juni 2020.
Lianne Haverman
Lianne Haverman
Lianne werkt al sinds 1989 bij de Hollandsche Manege en gelooft in de kracht van herhaling.
Toen Lianne 13 jaar oud was, had zij een vriendinnetje die reed bij de Hollandsche Manege. Ze ging een keer mee om te kijken en was direct verkocht. “Dat wil ik ook” dacht ze en heeft bij haar moeder de pianoles weten te verruilen voor paardrijdles. En met succes, want sindsdien rijdt Lianne al 34 jaar paard bij ons. Daarnaast is ze op haar 16e bij ons op stal komen werken.
“Tussendoor ben ik wel twee keer een tijdje weg geweest. Ik wilde kijken of iets anders dan paarden me ook zou bevallen. Maar dat was eigenlijk niet het geval. Ik vind met paarden werken gewoon heel fijn. Geen dag is hetzelfde, je zit niet de hele dag achter een computer en blijft lekker in beweging.”
Lente Mantje
Lente Mantje
Aan ambities geen gebrek, Lente wilde altijd al in de paarden werken en doet daar haar stinkende best voor.
De beste tip die Lente zelf ooit heeft gekregen is ‘Elke stap vooruit is er eentje!’.
“Ieder mens – maar ook zeker ieder paard – heeft zijn eigen leertempo. Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de andere al een hele overwinning. Ik ben als instructeur dan ook enorm positief en benoem elke vooruitgang die geboekt wordt en probeer zo ook de ruiter mee te geven dat elke verbetering al goed is en het niet gelijk perfect hoeft te gaan”.
Heb je een privéles geboekt bij Lente, dan vraagt ze altijd eerst wat je ervaring is en waar je mee bezig bent. Ze begint met wat simpele opwarm oefeningen zodat ze zelf goed kan zien hoe ervaren iemand is en waar eventuele knelpunten zitten. “Ik ben ongeacht iemand zijn niveau enorm voorstander van veel figuren rijden. Beginners leren hier goed van sturen, evenwicht houden en multitasken op het paard. Gevorderde ruiters kunnen zo het paard goed loswerken, recht richten en naar de ontspanning toe werken”.
Tessa Honig
Tessa Honig
‘Zorg dat je een punt maakt’ vat heel goed samen waar Tessa voor staat tijdens het lesgeven; namelijk dat je consequent bent in je handelen en duidelijk bent naar je paard.
Al meerdere paarden heeft Tessa zadelmak gemaakt en ook de lastigste paarden kwamen bij haar onder het zadel. Gelukkig is ze niet snel onder de indruk en kan ze haar rust bewaren. Het liefst werkt ze met ruiters of combinaties die bereid zijn door te groeien en echt willen werken aan verbetering.
“Ik ben begonnen met paardrijden toen ik 7 was op een manege in Diemen. Altijd als we naar mijn opa en oma gingen reden we langs de manege. Toen ik 7 was zei mijn opa ‘ach geef dat kind een starterspakket, dan is ze daarna genezen’. Nou daar had hij niet helemaal gelijk in, want ik ben sindsdien nooit meer gestopt.”
Kiki Tesselaar
Kiki Tesselaar
Het allerbelangrijkst voor Kiki is dat zowel paard als ruiter plezier heeft tijdens de training.
“Wat ik tijdens het lesgeven heel belangrijk vind – naast geduld hebben – is dat zowel de ruiter als het paard plezier heeft. Als de ruiter of het paard geen plezier heeft in het rijden, dan is het heel moeilijk om dingen te leren. Ik vind het daarnaast belangrijk dat het paard eerlijk wordt behandeld door de ruiter en dat je hierdoor samen ook meer kan bereiken.”
Kiki let tijdens haar lessen goed op het paard. Heeft het paard plezier in het rijden? En als het paard iets niet wilt, waar komt dat dan door en hoe kunnen we dit oplossen? Uiteraard let zij ook op de ruiter en dan voornamelijk op de zit. “Een juiste houding is belangrijk om goed met je paard te kunnen communiceren. Wanneer de zit ook helemaal goed is, gaan we verder met figuren rijden en leuke oefeningen doen.”
Annapaola Ginammi
Annapaola Ginammi
Voor Annapaola begint alles bij de balans van de ruiter.
Annapaola wilde altijd al met paarden werken, maar moest er eerst een universitaire studie Filosofie voor afronden om er vervolgens toch achter te komen dat haar hart bij de paarden ligt. Uitgeleerd is ze nooit en ze deelt haar kennis graag met klanten van alle leeftijden en niveaus. Naast het lesgeven, volgt ze nu ook een opleiding tot zadelpasser en -reparateur.
Acht jaar was ze, toen ze begon met paardrijden bij een manege. De eerste jaren mocht ze maar 1 x per week een half uurtje rijden, maar al snel was ze het hele weekend op de manege te vinden om te helpen. Vanaf haar 13e begon ze met het verzorgen en bijrijden van pony’s en op haar 16e kocht ze haar eerste eigen paard; een KWPN merrie ‘Olita’.
“Ik had – terwijl ik nog op de middelbare school zat – drie baantjes tegelijk om mijn paard te kunnen onderhouden, om lessen te nemen en wedstrijden te rijden. Ik moest namelijk alles zelf betalen. In het begin heb ik een half jaar lang zonder zadel gereden, omdat bleek dat mijn paard een maatzadel nodig had en daar moest ik voor sparen.”
Sterre Teunissen
Sterre Teunissen
Tijdens het lesgeven focust Sterre op de natuur van het paard en waarom een paard doet wat hij doet.
Met haar geduld en rustige uitstraling weet ze mensen die een beetje angstig zijn op het paard, goed gerust te stellen. Zowel paard als mens moeten na een les gelukkig zijn. Daarom focust Sterre ook op het paard en kijkt ze of hij goed in zijn vel zit. Er is één basisvoorwaarde en dat is dat de ruiter eerlijk en respectvol met het paard om gaat.
De beste tip die Sterre ooit heeft gekregen, is zeker een waardevolle tip voor iedereen! Benieuwd? Lees snel verder…