Lianne Haverman
Lianne werkt al sinds 1989 bij de Hollandsche Manege en gelooft in de kracht van herhaling.
Toen Lianne 13 jaar oud was, had zij een vriendinnetje die reed bij de Hollandsche Manege. Ze ging een keer mee om te kijken en was direct verkocht. “Dat wil ik ook” dacht ze en heeft bij haar moeder de pianoles weten te verruilen voor paardrijdles. En met succes, want sindsdien rijdt Lianne al 34 jaar paard bij ons. Daarnaast is ze op haar 16e bij ons op stal komen werken.
“Tussendoor ben ik wel twee keer een tijdje weg geweest. Ik wilde kijken of iets anders dan paarden me ook zou bevallen. Maar dat was eigenlijk niet het geval. Ik vind met paarden werken gewoon heel fijn. Geen dag is hetzelfde, je zit niet de hele dag achter een computer en blijft lekker in beweging.”
Naast stallen uitmesten ook lesgeven
Lianne heeft de opleiding Paardenhouderij gevolgd. Na een tijdje op stal gewerkt te hebben vroeg Vincent of ze niet ook les wilde geven. “Dat wilde ik wel. Ik ben toen samen met Justus de instructeursopleiding gaan doen en deze heb ik netjes afgerond.”
Je hebt verschillende opleidingen voor instructeur. Lianne is niet verder gegaan dan de basissport omdat zij zelf niet zo van wedstrijdrijden houdt. “Ik word daar veel te zenuwachtig van. Ik wil het dan meteen allemaal perfect doen en dat gaat natuurlijk niet. Niks voor mij!”
Paardrijden is voor Lianne ontspanning maar ook ontwikkeling. “Ik wil graag verder komen, maar dan wel voor mezelf en niet voor een jury. Ook zou ik me nog wel verder willen ontwikkelen met een extra studie zodat ik paard en ruiter net iets meer kan helpen om beter te worden.”
Mijn lieveling, Teddy!
Lianne heeft met haar twee kids geen tijd voor een eigen paard, maar rijdt al meer dan 8 jaar met veel liefde onze Teddy. Toen Teddy hier net was werd ze geleasd, maar kon wel wat uurtjes extra beweging gebruiken. Lianne is haar toen gaan rijden en zo is de liefde ontstaan. “Ze heeft fijne gangen en ik kan goed met haar werken. Momenteel werk ik aan het bij elkaar rijden. Lang en laag gaat prima, maar voor meer verzameling moet ik er echt wel wat meer energie in stoppen.”
Niet meteen in de krul
Wanneer Lianne les geeft vindt ze het ook belangrijk om de verzameling van het paard langzaam op te bouwen. “Je hoeft je paard niet meteen in de krul te zetten. Eerst lang en laag laten lopen en wanneer je paard er klaar voor is kun je hem wat omhoog werken.”
Verder is het afhankelijk van de ruiter en het paard waar Lianne mee aan de slag gaat en waar ze op let. Bij beginners is dit uiteraard de basis. Ligt het zadel goed, zitten de beugels goed, houdt iemand op de juiste manier de teugels vast. Je moet natuurlijk wel goed beginnen. Bij een gevorderde ruiter let ze meer op hoe het paard erbij loopt en de houding van de ruiter. Loopt het paard recht en ontspannen? Zit de ruiter recht? “Ik blijf focussen op de valkuilen van de ruiter en geloof in de kracht van herhaling. Vroeger was mijn grootste valkuil de houding van mijn armen. Ik reed met gestrekte armen. Mijn instructeur bleef dit meerdere keren per les herhalen, net zo lang totdat ik er zelf bewust van werd en eraan kon gaan werken. Als instructeur kun je namelijk alleen maar benoemen wat je ziet en tips voor verbetering geven, maar de ruiter moet zelf de verandering doorvoeren. Anders kom je er niet.”
Stapje voor stapje
Het meeste plezier haalt Lianne uit de vooruitgang die ze ziet bij de ruiters. Dat is per niveau natuurlijk verschillend. “Als een beginner moeite heeft met lichtrijden maar uiteindelijk het ritme doorheeft of als een paard eerst niet naar de overkant wilt en door wat aanwijzingen lukt dit wel. Dat vind ik mooie dingen. Ook als iemand leert om aan de teugel te rijden en het lukt uiteindelijk. Dat zijn mooie stappen. En zo heb je per ruiter natuurlijk een ander doel.”
De beste tip die Lianne zelf ooit heeft gekregen? “Ik reed ooit een Grand Prix paard, maar rechtsom kreeg ik hem niet op de hoefslag. Dat kwam omdat ik zelf scheef zat. Mijn instructeur zei toen, kijk eens naar het linkeroor van je paard. Zo’n kleine aanpassing, maar het werkte! Het paard liep goed over de hoefslag en ik ben uiteindelijk recht gaan zitten.”
Zelf heeft Lianne ook nog een tip. “Beloon je paard wanneer deze iets goed doet. Bijvoorbeeld met je stem. Dat geeft je paard vertrouwen.”
Tijdens haar lessen probeert Lianne zoveel mogelijk variatie toe te passen. Veel overgangen rijden en verschillende hoofd- halshoudingen toepassen. “Zelf vind ik het fijn om elke week nog een les te rijden, zo kan ik een beetje inspiratie opdoen.”
Paardrijden is meer dan een sport
Paardrijden heeft meer impact dan alleen beweging volgens Lianne. “Je bouwt een band op met je paard door samen tijd door te brengen. Lekker poetsen en daarna rijden. Dit werkt ontspannend en je leert zo ook echt het karakter van het paard kennen. Daarnaast brengt paardrijden je meer in het nu en leer je jezelf ook beter kennen. Je bent in het moment alleen bezig met rijden waardoor je hoofd wat leger wordt. Je hebt vaak een doel waar je stap voor stap naartoe werkt. Je geeft eigenlijk leiding aan je paard en daar leer je veel van”.
Zin om aan de slag te gaan?
Wil jij je bewust worden van je valkuilen of werken aan een ontspannen hoofd- halshouding van je paard? Boek dan een privéles bij Lianne of bekijk ons lesrooster voor de groepslessen die zij geeft.