Sporten en bewegen is sowieso goed voor kinderen. Als uitlaatklep, om de conditie op peil te houden en om vriendjes te maken met andere kinderen. Kies je voor paardrijden als sport dan heb je niet alleen beweging, maar als extra bijkomstigheid ook nog het contact met dieren. Dit speelt een belangrijke rol tijdens de ontwikkeling van een kind en heeft dan ook zeker een positieve uitwerking.
Kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen zodra er een dier is waar zij voor moeten zorgen. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen die met dieren omgaan, meer zelfvertrouwen krijgen, meer empathisch vermogen ontwikkelen en respect hebben voor andere, levende wezens.
Paardrijden is overigens voor nog veel meer dingen goed! Lees je mee?
Kinderen leren grenzen aangeven over wat ze wel of niet durven
Paardrijden kan best een beetje spannend zijn. Je zit toch op de rug van een dier en doet die dan wel wat je vraagt? Sommige kinderen vinden het te gek, maar anderen vinden het wat spannend; galopperen. Durven ze aan te geven bij de instructeur waar hun grens ligt en durven ze eraan te werken om die grens wat op te rekken?
Ze leren goed kijken, voelen en luisteren
Paardrijden is een sport waarbij je veel dingen tegelijkertijd moet doen. Je leert om goed je paard aan te voelen, waar kun je bijsturen en hoe zorg je ervoor dat het paard doet wat jij wilt? Tegelijkertijd moet je rekening houden met de andere paarden in de baan en ook nog eens luisteren naar wat de instructeur zegt.
Ze ontwikkelen controle over hun eigen lichaam
Wie nog steeds vindt dat paardrijden geen sport is, die mag zelf eens een uurtje komen rijden. Paardrijden is goed voor de balans en het versterken van de core- en beenspieren. Los van dat het helpt om lichamelijk sterk te worden, helpt het ook bij mentale focus en de ademhaling. Blijven ademen tijdens de 101 andere dingen die je moet kunnen tijdens het paardrijden, is natuurlijk erg belangrijk.
Het stimuleert om uitdagingen aan te gaan
Voor paardrijden is best een beetje lef nodig. Val je eraf, dan stap je vol goede moed gewoon weer op. Lukt het niet de eerste keer, dan probeer je het gewoon nog eens. Heb je een lastige pony, dan is de uitdaging nog groter om die goed aan te sturen. Als je jezelf uitdaagt om toch iets te doen wat je eigenlijk een beetje spannend vindt (over een hindernis springen of rijden op een lastige pony), dan is de voldoening daarna extra groot en groeit het zelfvertrouwen.
Het maakt je bewust van je eigen gedrag en instelling
Paardrijden kan helpen om te reflecteren op je eigen handelen. Paarden zijn heel gevoelig en spiegelen je gedrag. Als iets niet lukt, kun je wel het paard de schuld geven maar vaak ligt het aan je eigen gedrag of instelling. De instructeur kan samen met het kind uitzoeken waarom het paard niet op de gewenste manier reageert.
Het incasseren van teleurstelling komt ook aan bod
Het indelen van de pony’s, altijd een spannend moment. Je hebt natuurlijk je favoriet(en) maar je kan niet altijd zes gooien. Het zal dus wel eens voorkomen dat je op een andere pony moet die niet je eigen keuze was. Een teleurstelling misschien, maar zeker goed voor de ervaring. Want op elke pony leer je weer iets anders.
Kinderen worden weerbaarder, sterker en kunnen zelfvertrouwen ontwikkelen
Kinderen zijn niet gewend zelf de leiding te hebben (tenzij er een kleiner broertje of zusje is). Bij het paardrijden zijn zij in charge en dat kan een goed gevoel geven en het zelfvertrouwen stimuleren. De pony reageert op de hulpen die ze geven.
De band met een dier voelt veilig en bijzonder
Voor kinderen is het heerlijk om met dieren om te gaan. Ze kunnen lekker knuffelen, spelen en helemaal zichzelf zijn. Op stal vinden ze misschien de plek die ze rust biedt, een veilige omgeving met vriendjes en vriendinnetjes, maar het allerbelangrijkst; je lievelingspony. De pony waar je je geheimen aan vertelt, waarmee je nieuwe dingen leert en misschien wel wedstrijden mee wint. Het gevoel van samen zijn en samen iets bereiken is voor een kind heel fijn.
Paarden hebben geen verwachtingen en oordelen niet
Presteren staat tegenwoordig hoog in het vaandel. Iedereen heeft wel een oordeel over hoe je iets moet doen of hoe je moet zijn. Paarden niet. Het maakt niet uit wie je bent, hoe je eruitziet of hoe goed je iets kan. Paarden leven in het hier en nu. Die willen gewoon graag een knuffel en een wortel.
Zorgen voor een dier geeft een goed gevoel
Het is fijn voor een kind als ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen betekenen. De pony is dus al snel blij met een wortel, maar een kind voelt zich trots al hij of zij de wortel heeft gegeven. Ook het poetsen van de pony of een stukje wandelen met een pony die kreupel is maakt dat het kind zich belangrijk voelt.
Zoals je ziet, genoeg redenen om je kinderen naar de manege te laten gaan. Maar wees gewaarschuwd; eens een paardenmeisje, altijd een paardenmeisje (of -jongen natuurlijk).
Past paardrijden niet helemaal in jullie budget? Mogelijk kunnen jullie budget aanvragen via het Jeugdfonds Sport. Zij keren een bedrag van €600 per jaar uit voor het paardrijden. Dit geldt voor gezinnen die het financieel zwaar hebben.